به راستی خدا به عدالت و احسان و بخشش به خویشاوندان فرمان میدهد، و از گناه آشکار و کار زشت و ستمگری نهی میکند. شما را اندرز میدهد تا متذکّر [این حقیقت] شوید [که فرمانهای الهی، ضامن سعادت دنیا و آخرت شماست.] (نحل، ۹۰)
توضیح: آیه فوق دربردارنده جامعترین دستورات اخلاقی برای اجتماع دینی است. شش اصل مهم مطرح شده در این آیه عبارتاند از: عدالت، احسان، نیکی به خویشاوندان، پرهیز از زشتیها و منکرات و دوری از ظلم و ستم. عدالت به آن معناست که هر چیزی در جای خودش و در مسیر هدف مقصودش، قرارگیرد. عدالت هم جنبه فردی دارد و هم جنبه اجتماعی. آیه فوق به عدالت اجتماعی اشاره میکند؛ یعنی تحقق شایسته محوری و استحقاق واقعی افراد در جامعه. مقصود از احسان نیز، احسان به غیر است که نیازی مهم و ریشهای برای حل مشکلات جامعه دینی به شمار میرود. یکی از موارد بارز این احسان، نیکی به خویشاوندان است که به دلیل اهمیت فوقالعاده آن به طور خاص نیز به آن اشاره شده است.
حدیث: پیامبر اکرم صلیاللهعلیه: «جِماع التقوی فی قوله تعالی إنَّ اللهَ یَآمُرُ بِالعَدلِ وَ الإِحسانِ...؛ عصاره تقوا در این گفتار خدا است که میفرماید: خداوند به عدل و احسان فرمان میدهد...» مجمعالبیان: ج۱ ص ۱۱۸.
💡 علاقهمندان میتوانند با خواندن روزانه یک آیه و تفسیر آن در مسابقه شرکت کنند. شرکتکنندگان ضمن مطالعه صفحه مورد نظر از ۸ اردیبهشت تا ۸ خرداد با مراجعه به سامانه مسابقات الکترونیک کتابخوانی نهاد به نشانی www.samakpl.ir در مسابقه شرکت کنند.
ورود به سیستم
ارسال پیغام
نکته : شماره ثبت, شماره رکورد و یا هر داده ورودی که باعث بروز خطا شده است را در متن بازخورد ارسال نمایید.