فهرست ها

معرفی شخصیتها💢محمدعلی جمالزاده، پدر داستان کوتاه ایران

معرفی شخصیتها

  

Photo by کتابخانه عمومی رویان in Royan, Iran. Image may contain: 1 person, playing a musical instrument and sitting.

 

محمدعلی جمالزاده، پدر داستان‌ کوتاه ایران

بیست‌وسوم دی سالروز تولد سید محمدعلی جمال‌زاده، نویسنده و مترجم معاصر ایرانی است. او را پدر داستان کوتاه فارسی و آغازگر سبک واقع‌گرایی در ادبیات فارسی می‌دانند. «یکی بود و یکی نبود» نخستین مجموعه داستان کوتاه ایرانی به قلم جمال‌زاده است که در سال ۱۳۰۰ در برلین منتشر شد.
محمد علی جمالزاده کودکی‌اش را در زادگاهش گذراند و در ده سالگی همراه با خانواده‌اش راهی تهران شد. جمالزاده حدودا دوازده ساله بود که برای تحصیل به بیروت فرستاده شد.

او در آن‌جا چند سالی با ابراهیم پورداوود و مهدی ملک‌زاده هم دوره بود. از آن‌ جایی که جمالزاده خواهان ادامه تحصیل در اروپا بود چندی بعد از راه مصر خودش را به فرانسه رساند. او در این مسیر یک‌ سال در لوزان سوئیس ماند و بعد از آن راهی فرانسه شد و توانست دیپلم حقوق خود را از دانشگاه دیژون فرانسه بگیرد.
جمال زاده در سال ۱۹۱۴ در دیژون با همکلاسی خود، ژروفین ازدواج کرد. در سال ۱۹۱۵ جمالزاده راهی برلین شد و  ۱۵ سال از زندگی‌اش را تا سال ۱۹۳۰ در آن‌جا گذراند. او در سال ۱۹۳۱ مجددا با یک زن آلمانی ازدواج کرد و سال‌ها بعد به ژنو رفت و تا آخر عمر همان‌جا ماندگار شد. در مجموع جمالزاده ۵ بار به ایران سفر کرد. او با وجود سال‌های طولانی اقامت دور از وطن تألیفات و تحقیقات او درباره‌ی ایران بود، هر روز کتاب فارسی می‌خواند و به دوستان ایرانی خود به زبان فارسی نامه می‌نوشت.
او در جشن هفتصدمین سال تألیف گلستان سعدی کتابچه‌ای به نام پندنامه سعدی منتشر کرد. محمدعلی جمالزاده را پایه‌گذار داستان‌نویسی نوین فارسی می‌دانند. یکی از خیابان‌های تهران هم به نام اوست. بعضی از آثار داستانی او این چنین‌اند: یکی بود یکی نبود، دارالمجانین، عمو حسینعلی، صحرای محشر، راه آب نامه، سر و ته یک کرباس یا اصفهان نامه، تلخ و شیرین، کهنه و نو، غیر از خدا هیچکس نبود، قصه‌های کوتاه برای بچه‌های ریشدار، قصۀ ما به سر رسید و …. .  محمدعلی جمالزاده سرانجام در روز ۱۷ آبان سال ۱۳۷۴، در ۱۰۶ سالگی در ژنو در نزدیکی دریاچه‌ی لمان درگذشت
.

اخبار و اطلاعیه